KITA dan SELAMANYA KITA.. Sampai BILA?

Ramai di antara kita yang teragak-agak untuk mengambil insuran kerana memikirkan mungkin sakit lambat datang lagi.Pernahkan anda terfikir bahawa bahawa sakit,mati,kemalangan tidak akan memberi salam kepada kita apabila hendak berlaku.
Pernahkah kita terfikir bahawa jika terjadi sesuatu kepada kita apakah nasib yang akan menimpa orang tanggungan kita.Bagaimana anak anak anda hendak teruskan hidup jika kebanyakkan daripada kita lebih banyak meninggalkan hutang daripada harta.
Ramai yang berpendapat bahawa jika hendak mengambil inusrans memerlukan pembayaran setiap bulan sekurang kurangnye RM 60 untuk anak2 kita.Tetapi apabila anak kita didapati terkena penyakit yang memerlukan rawatan sehingga RM 40 Ribu, semasa itu baru sedar bahwa RM 60 itu tidaklah besar sangat nilainya. Pada waktu ini ramai yang terpaksa sehingga meminta derma dan sebagainya.Fikir2 kan lah untuk kepentingan diri masing2.
Hubungi saya untuk kita berkongsi lebih lanjut tentang KITA.. Tel: 0136769900 / email: mramdhanB40@ampartner.com.my

AM-Uni Education

AmUni Education Paving the way for your children’s education

As parent, funding your children’s education is one of the most valuable gifts that you can give them. With AmUni Education, it is now possible for you to do it in the most uncompromising and meaningful way. This specially designed Unit-Linked Insurance Policy provides the best of both worlds – protection as well as investment opportunity to save for your children’s education.

AmUni Education gives you the flexibility to decide the investment duration and the amount that you want to save for your children’s education. As your children progress through their secondary and tertiary education, you can withdraw the investment returns to meet their educational needs.

To give you further peace of mind, by adding Payor Benefit Rider, this plan also ensures that if anything happens to you, your children’s education is always secure as the full education fund will be made available to them in times of need.

Why AmUni Education?

Amuni_education
AmUni Education is a regular premium Unit-Linked Insurance Policy that gives you the best of both worlds – protection and the investment opportunity to safeguard your children’s future.

How Flexible Is My Investment?

  • You can start by investing a lump sum of RM1,500anually. Minimum investment portion is RM300 and minimum insurance portion is RM1,200
  • You may also opt to invest monthly, quarterly or semi-annually.
  • You may invest the allocated premium of the AmUni Education in any of the selected fund(s).
  • You will have even greater investment flexibilities when more funds are added in the future.

How Does AmUni Education Protect My Children’s Future?

  • When the policy matures at the age of 25, total unit value# at unit price will be payable to you for your children’s education.
  • Upon Death or Total & Permanent Disability, the Sum Assured* or the total Unit Value# at unit price, whichever is higher, will be payable.

Education Versus Fixed Deposit?
AmUni Education provides:

  • Potentially higher investment returns than FD
  • Insurance coverage and tax exeption2

For example, if your child is 5 years old, and your annual premium is RM3,000 with the Sum Assured of RM60,000invested in AmLife Insurance Balanced Fund as the investment fund, your investment returns are:

Comparison of Fund Value in AmEdu Invest and FD 

Year FD @ 2.5% P.A. (RM) AmEdu Invest (RM) FD @ 2.5% P.A. (RM)
5 13,156 16,163
10 33,333 34,450
15 60,385 55,141
20 96,288 78,550
The projected fund return used is 8.28% p.a. since the inception of the plan. This projected fund return is just for illustration purposes only and is not guaranteed.


Educational Relief Allowance
We understand the importance of good education. An allowance will be given to your children when they attain age 13and 18 (age next birthday) for them to sit for the UPSR and SPM examinations respectively.

 

RM500 : UPSR (Ujian Penilaian Sekolah Rendah)
RM1000 : SPM (Sijil Pelajaran Malaysia)
3-years waiting period is applicable for the Educational Relief Allowance
The educational relief allowance charges will be deducted from the fund value accordingly based on the age at entry.


How Much Control Do I Have?
At any time, you can:

  • surrender** or make partial withdrawals** to the plan at the unit price multiplied by the no. of units
  • switch** investment funds
  • top up** investment during any policy year to match your child’s education needs

How To Maximise My Investment Returns?
As an individual, you may not be in the position to analyze market trends in finding the best investment opportunity. With AmUni Education, your funds will bemanaged by AmInvestment Management Sdn Bhd, a member of the AmBank Group, with over 20 years of fund management experience and a commitment to secure your financial future by optimizing returns on investments within acceptable risk boundaries.

How To Enhance My Protection?
You can opt for additional optional rider(s) such as:

Payor Benefit Rider, Critical Illness Term Rider/Payor Critical Illness Term Rider, Level Term Rider/Payor Level Term Rider, Comprehensive Accident Indemnity, Accident Benefit, Hospitalization Benefit Rider, Health Management Rider, AmMedicare Plus and Dread Disease Waiver of Premium/Payor Dread Disease Waiver of Premium.

Who Can Apply?
Life Assured : Min. Age 30 days old, Max. Age 15 years
Policyowner : Min. Age 18 years, Max. Age 60 years
Policy term : Until the life assured reaches 25 years of age

Single Pricing Is Used: The price at which units are sold/purchased will be determined at the next price following the receipt of premium or claim, known as forward pricing.


Note: Unit price = Net Asset Value (NAV)

  1. For further information on fund, please get our AmUni Education brochure at all AmAssurance branches..
  2. Subject to eligibility from Inland Revenue Board

* Sum Assured is guaranteed & maximum TPD payout is RM 1million
** Subject to charges,
- Monthly Insurance charge – depends on your attained age, sex, health and occupation.
- Switching Charges – Two Free Switches allowed every policy year, and thereafter a maximum of RM 50 per switch.
- Policy charge of up to RM5 per month (only applicable to regular premium policies).

AmLifestyle

Saya ingin memperkenalkan produk AmLifestyle sebuah Pelan Berkaitan Pelaburan yang dicipta untuk menyediakan imbangan yang sempurna di antara Pelaburan dan Perlindungan di dalam satu pelan.
Kelebihan AmLifestyle
AmLifestyle adalah polisi Sepanjang Hayat Berkaitan Pelaburan sehingga umur 99 tahun yang menawarkan pelbagai manfaat di bawah satu pelan, iaitu:

- Simpanan & Pelaburan
- Pulangan dividen setiap tahun (Keuntungan sehingga 30% pada 2010)
- Minimum pelaburan RM2000 setahun (boleh deposit secara bulanan
- Penyimpan dilindungi Insuran:
* 36 Jenis Penyakit Kritikal
* Pampasan Kematian / Hilang Upaya

- Pengeluaran separa dengan menebus unit-unit dalam akaun

SELAIN MENYIMPAN ANDA MENDAPAT PERLINDUNGAN INSURANS…

Ciri-ciri dan faedah lain

Boleh menyerahkan polisi atau mengeluarkan sebahagian wang dari pelan ini pada bila-bila masa. Minimum pengeluaran RM1000

Boleh menambah pelaburan anda bila-bila masa untuk mempertingkatkan nilai pelaburan. Dalam gandaan RM50.

Mempunyai penama/waris. Jika berlaku kematian dana tidak akan dibekukan ke Amanah Raya.
Pemberian dana kepada waris lebih

Kemana dana pelaburan pergi? Adakah berlandaskan syariah?
Ada 8 dana yang ditawarkan dalam plan Am LifeStyle nie, dana-dana tersebuat adalah seperti:

- Dana Teguh
- Dana Ekuiti
- Dana Balanced
- Dana AmOasis
- Dana Bond
- Dana Global Agribusiness
- Dana Global Emerging Market
- Dana Precious Metal

Anda boleh memilih melabur di dalam mana-mana dana di atas (maksimum 4 shj). Anda juga dibenarkan untuk menukar mana-mana dana mengikut potensi dana.

Untuk Keterangan lanjut, hubungi saya untuk kita berkongsi lebih lanjut tentang KITA.. Tel: 0136769900 / email: mramdhanB40@ampartner.com.my

Let us make you smile

AmBeautiful – Fulfilling The Needs of The Modern Women.

The evolution of the modern woman has set a new precedence in the ever demanding era in which we live. Being a woman is not what it used to be as woman today are faced with more challenges than there were before. Juggling between being a professional, a wife, a homemaker and a mother simultaneously is no easy task. Not forgetting the risk of the many female-related illness that women are exposed to throughout their lives.

We have designed AmBeautiful, a remarkable and distinctive product just for you. It is a savings and protection lifestyle based plan specifically designed for women. The unique feature of this plan is that it rewards you in good times and in the bad times throughout the different stages of your life.

Plans to suit different needs.

Plan 1 Plan 2 Plan 3 Plan 4
Death/TPD Death/TPD Death/TPD Death/TPD
Beautiful Moments
Benefits
Beautiful Moments
Benefits
Beautiful Moments
Benefits
Beautiful Moments
Benefits
Lifetime Female
Benefits
Golden Girls Benefits Golden Girls Benefits
Lifetime Female
Benefits

Basic Benefits

  • Death or Total Permanent Disability (TPD)
  • Lifetime Female Benefits
  • Golden Girl Benefits
  • Maternity Benefits
  • Spouse Benefits
  • Beautiful Moments Benefits

How to qualify for this amazing plan?
To own this plan is simple. All you have to do is mee the criteria as follows:

  • Min Entry Age: 18 years old: Min Sum Assured: RM 10,000
  • Max Entry Age: 60 years old: Policy/Premium Term: Whole of life.

REALITI KEHIDUPAN

Tanpa perancangan, setiap sen yang anda dapat akan habis di penghujung bulan dan tahun. Hasil titik peluh anda tumpah ke tempat yang tidak memberi anda jaminan pulangan dan perlindungan.
Ayat ke-286, Surah al-Baqarah, Allah berfirman, bermaksud:
“Allah tidak membebani seseorang melainkan sesuai dengan kesanggupannya.”
Jika anda fikir amalan menyimpan itu adalah baik, sila luangkan masa anda untuk mendengar penerangan dan anda boleh membuat keputusan anda sendiri.Kenapa anda perlu membuat simpanan dengan KAMI?

  • Dijamin SELAMAT
  • KEUNTUNGAN melebihi 2 ANGKA
  • PANEL SYARIAH
  • PENGECUALIAN CUKAI
  • PERLINDUNGAN PERCUMA 10 X GANDA

Perancangan kewangan yang BIJAK menjanjikan masa depan yang sejahtera

  • SIMPANAN DAN PELABURAN
  • BEBAS HUTANG
  • PENDAPATAN SEMASA PENCEN
  • HAJI, UMRAH, BERCUTI
  • MENAMPUNG KOS RAWATAN
  • SARA HIDUP
  • PENDIDIKAN ANAK-ANAK
  • PERLINDUNGAN PERCUMA

Perbelanjaan berhemah serta tabiat simpanan yang bijak sangat penting dalam merancang kewangan.

PERSOALAN TENTANG KEWANGAN UNTUK KEPERLUAN PERSARAAN

*Adakah wang KWSP anda mencukupi bagi menyara perbelanjaan sepanjang tempoh persaraan?
* Adakah anda masih mahu bekerja keras di saat usia anda sebegitu?
* Adakah anda fikir kos sara hidup pada masa akan datang masih sama dengan zaman kita sekarang?
* Adakah anda telah mempunyai dana bagi kos saraan perubatan anda di hari kelak?
* Adakah anda mahu gaya hidup anda sekarang dikekalkan sehingga anda bersara kelak?

BEBERAPA FAKTA BERDASARKAN KAJIAN DI MALAYSIA :

* Kebanyakan rakyat Malaysia memulakan kerjaya di usia 23 ke atas dan bersara umur 55 tahun (Lebih Kurang 30 Tahun masa bekerja).
* Jangkaan tempoh selepas persaraan ialah dari usia 55 – 85 Tahun (Lebih kurang 30 Tahun). Anda akan bersara lebih kurang 30 tahun.
* Kadar Dividen KWSP antara 5% – 8% setahun. (Dividen 2008 = 4.5%)
* Kadar Dividen dari akaun simpanan biasa 3% – 5% setahun.
* Kos pengajian anak-anak ke IPT dianggarkan RM80K – RM100K dalam 20 tahun kemudian.
* Purata KWSP rakyat Malaysia setelah bersara adalah hanya RM30K-RM100K.

Kesimpulannya, adakah anda cukup untuk bergantung pada wang KWSP sahaja?

RANCANGLAH SEKARANG UNTUK PERSARAAN ANDA! JIKA TIDAK, BILA LAGI?

Segalanya di tangan anda… Oleh itu, dengan Pelan AmFlexi, anda pasti akan tersenyum pada hari-hari mendatang.

AmFlexi semestinya pilihan anda!
Hidup tenang setelah bersara…

ADAKAH ANDA BERSEDIA?

Apa Perancangan Kewangan Anda?….Petikan2 akhbar yang kita baca setiap hari…Adakah anda merancang untuk persaraan anda nanti???Pernahkah anda terfikir berapa jumlah simpanan anda pada hari tua anda?Cukupkah simpanan KWSP anda untuk hari tua???Adakah anda mempunyai alternatif lain untuk menambah tabung persaraan anda???

ADAKAH ANDA BERSEDIA?

3 PERANGKAP BESAR DALAM HIDUP

1. AJAL DI USIA MUDA

MASALAH :
Hutang tertunggak jadi beban keluarga yang ditinggalkan. Sumber pendapatan anak-anak / keluarga terjejas.2. PENYAKIT KRITIKAL / HILANG UPAYA KEKAL

MASALAH :
Bil rawatan sangat tinggiHilang kerja hilang pendapatan Tidak berupaya beri nafkah keluarga malah menjadi beban3. HIDUP TERLALU LAMA

MASALAH:
Kos hidup semakin tinggi. Tiada pendapatan selepas bersara. Belanja perubatan semakin diperlukanSakit semakin datang dan perlukan wang untuk perubatan.Dan macam-macam lagi…
RAMAI TELAH BERSEDIA…BAGAIMANA DENGAN ANDA?

AmCash dapat sambutan

BERAKHIRNYA Karnival Futsal Harian Metro Zon Utara kelmarin membawa satu lagi kejayaan buat penaja utama, Kumpulan AmBank mendekati masyarakat terutamanya remaja.

Pengurus Penasihat Kewangan Wilayah 1 Utara, Khairul Anuar Ahmad berkata, pihaknya amat gembira apabila gerai kumpulan AmBank mendapat sambutan dan menjadi tumpuan pengunjung sepanjang dua hari Karnival Futsal Harian Metro Zon Utara di Safira Sports Planet, Seberang Prai.
“Saya tidak sangka gerai kami juga menjadi tumpuan pengunjung dan peserta terutamanya remaja. Ini satu petanda yang baik kerana kami menawarkan produk kewangan yang sangat baik buat remaja,” kata Khairul Anuar.
Katanya, antara produk yang menjadi tumpuan adalah produk simpanan AmCash Guarentee2it.

AmCash bukan hanya menjadi hab simpanan pelanggan AmBank malah ia lebih menguntungkan kerana berperanan sebagai skim simpanan masa depan kedua selepas KWSP.

Menerusi skim simpanan AmCash, pelanggan dijamin meraih pulangan dividen lapan hingga 10 peratus daripada simpanan, setiap tiga tahun.

Selain itu, Khairul berkata, produk insurans nyawa Am Insurans juga mendapat sambutan apabila lebih 200 pengunjung karnival menyatakan minat mereka.

“Lebih mengejutkan apabila yang bertanyakan mengenai produk insurans adalah kalangan remaja. Mereka berminat untuk membeli insurans nyawa. Kami amat gembira melihat kesedaran di kalangan remaja kita tentang kepentingan insurans sudah meningkat,” kata Khairul Anuar.
Gerai jualan kumpulan AmBank juga mendapat sambutan apabila pengunjung tidak melepaskan peluang untuk mendapatkan hadiah cabutan bertuah berbentuk barangan ekslusif kumpulan AmBank.

YANG PEDAS ITU SEDAP

Saya dah ada insurans…
Saya dah banyak simpan duit…
Inilah selalu kita hadapi… selalu kita dengar… saya cuma senyum… – customer is always right!
antaranya…

1) Saya dah ada insurance.. syarikat suami saya dah cover medical utk satu family kami…
2) Syarikat saya dah cover kami semua satu keluarga…
3) Saya dah simpan duit utk anak2 kat tabung haji utk mereka belajar (potongan gaji tiap2 bulan)
4) Saya dah simpan FIXED deposit utk persediaan hari tua.
5) Saya dah simpan ASB. Banyak dah bila tua nanti.
6) Kan ada KWSP… oklah tu…
7) Saya dah ada insurans

Jawapan saya… (mungkin pedas tetapi hakikat yang perlu kita terima)

1) Syarikat suami saya dah cover medical utk satu family kami…
Terjamin ke? kalau suami kena buang kerja macam mana? kalau suami hilang upaya utk kerja macam mana? syarikat tanggung lagi ke? tu kira ok lagi.. kalau suami tinggalkan anda macam mana? mintak simpanglahkan… kalau satus menjadi ‘janda’ insuransce syarikat suami cover lagi ke anda & anak2? Kalau kejadian ni berlaku masa anda masih sihat n masih muda tak pe. Kalau masa tu umur anda dah 40 tahun, disahkan ada penyakit itu dan ini.. masa tu nak beli insurans.. perghh dah lah mahal… tapi kalau mampu pun.. ada ke syarikat insurans nak ambil risiko bila kita dah ada penyakit?

2) Syarikat saya dah cover kami semua satu keluarga…
Kekal ke anda kerja di sana? kalau swasta.. katalah tetiba anda sakit terlentang dah tak boleh kerja lagi, mereka tanggung lagi ke insurans anda sekeluarga?

3) Saya dah simpan duit utk anak2 kat tabung haji utk mereka belajar (potongan gaji tiap2 bulan)
Bagus… sangat bagus… tapi kalau tetiba anda sakit n tak kerja…boleh simpan lagi ke tiap2 bulan. Kalau simpan RM100 sebulan, kalau simpan 10 tahun dah ada RM12000. Oklah tu.. Tapi sempat ke kita simpan 10 tahun. Kalau jadi apa2 kat kita anak2 macam mana? Dah lah tak boleh simpan dah duit.. for sure duit ni akan digunakan utk anak2 belanja.. RM12000 tu lama mana sangat boleh guna?

4) Saya dah simpan FIXED deposit utk persediaan hari tua.

5) Saya dah simpan ASB. Banyak dah bila tua nanti.
Untuk soalan no 4 & 5 saya akan kata bagus… bagus… tapi sempat tua ke? kalau diistihar sakit n perlu dibedah… tak keluarkan ke duit ni utk bedah kita. Cukup ke duit tu utk rawatan susulan lagi… belanja makan lagi.. nak bayar hutang2 lagi.. sekolah lagi.. macam tadilah.. kalau sempat simpan berpuluh tahun kira oklah.. tapi kalau just simpan baru 5 tahun… cukup ke?

6) Kan ada KWSP… oklah tu…

Nak buat permohonan keluarkan wang utk pembedahan penyakit kritikal… skejab ke? hari ni mintak esok boleh dapat ke? kalau dah tenat, boleh tunggu ke? sedangkan ada syarikat yg menawarkan kad medical / perlindungan penyakit kritikal yg tak perlu anda tunggu2 lagi, tunjuk kad boleh terus bedah…

7) lagi best.., saya dah ada insurans dah…
Bila tanya apa yg syarikat insurans cover anda, anda tahu ke? Lepas tu… ada kes.. simpan RM162 sebulan… tempoh matang 20 tahun. Pulangan dalam RM20,000. Tiap2 3 tahun dapat bonus… dapat RM1500. Best oo… banyak gaks pulangan tu kan…. Tapi cuba tengok bahagian perlindungan.. apa dia lindungi anda? tengok2 cuma Life
RM15,000, penyakit kritikal RM15,000 dan kemalangan RM15,000. Baguslah dari tak der kan… tapi nak tanya.. kalau kena brest kanser… nak operate… RM15,000 cukup ker? Acu cuba tanya hospital berapa kos?

Fikir… tenung.. banyak pilihan… biar pilihan anda tepat… biar pilihan anda memuaskan hati… beli insurans yg memenuhi kehendak anda.. bukan memenuhi kehendak agen.. beritahu apa yang anda mahu….

BUJANG TIDAK PERLU BELI INSURAN?

Ramai anak-anak muda yang masih bujang mempunyai tanggapan yang sedikit silap terhadap insuran. Bagi mereka, mereka tidak mempunyai apa-apa lagi tanggungjawap dan tanggungan seperti.. isteri dan anak-anak. Oleh itu, insuran tidak penting bagi mereka.. membeli insurans sewaktu bujang hanyalah satu pembaziran pada padangan mereka.

Insuran itu sebenarnya adalah bertujuan untuk melindungi pendapatan anda. Dan apabila disebut “pendapatan”, ia biasanya akan digunakan untuk menanggung beberapa pihak, iaitu :-

  • Diri anda sendiri
  • Isteri & anak-anak
  • Ibu & bapa (kadangkala)

Sebagai seorang lelaki/wanita bujang yang bijak dan berjaya. Anda seharusnya mempunyai perancangan yang baik untuk melindungi pendapatan anda. Ya.. anda masih bujang.. dan tidak ada sebarang tanggungan kecuali terhadap diri anda sendiri. Kalau anda mati.. tak perlu risau anak & isteri anda akan kebuluruan . Anda bujang!.. anda hanya perlu dibungkus dan tanam.. habis cerita..

Tapi.. bagaimana jika anda tidak mati?.. Sakit.. lumpuh.. buah pinggang rosak, kaki patah atau koma dan hanya terbaring sahaja di atas katil.. siapakah yang nak menanggung kos perubatan anda?. Siapa yang nak menanggung makan-minum anda? Siapa yang nak bayar hutang motor, ptptn, kad kredit dan juga hutang rokok anda di kedai mamak?…
Jika anda adalah anak atau cucu kepada lim goh tong.. mungkin ianya tidak menjadi masalah sangat. Tetapi, hakikatnya tidak begitu…

Jadi.. jika ada orang yang menasihatkan anda dengan berkata .. “Anda bujang!.. tidak perlu membazirkan wang membeli insuran“… pastikan orang tersebut tidak berhutang apa-apa pun dengan anda serta jangan menurunkan apa-apa tandatangan jika ia meminta anda menjadi penjamin bagi pinjaman kereta atau pinjaman peribadi beliau…. oh!

Jadi… fikir-fikirkan semula… adakah anda pasti anda tidak memerlukan insuran untuk melindungi pendapatan anda sewaktu bujang?

 

MISKIN SELEPAS BERSARA

Berdasarkan kenyataan yang dikeluarkan oleh KWSP, anggaran penyimpanan caruman oleh ahli-ahli selepas bersara hanyalah RM100K sahaja. Dan kalau dikira hayat jika selepas bersara pencarum hidup selama 10 tahun beliau boleh menggunakan pendapatan dalam angka RM800.00 SEBULAN SAHAJA!

Kalau dilihat jumlah ini memang tidak mencukupi lebih-lebih lagi dengan perbelanjaan terutamanya belanja perubatan yang makin meningkat. Nampaknya KWSP sedang mencari jalan terbaik untuk meningkatkan caruman. Walaubagaimanapun bagi pencarum KWSP diingatkan agar tidak terlalu bergantung harap pada simpanan KWSP pada hari tua.

Mereka perlu lebih bijak mengawal perbelanjaan ketika masih berupaya melakukan kerja-kerja.. Dengan penggunaan 2 akaun sahaja berbanding 3 akaun sebelum ini memberikan lebihan untuk simpanan di hari tua. Selain itu dengan kelonggaran KWSP sepatutnya pencarum menggunakan untuk perkara yang penting sahaja dan seeloknya elakkan dari mengeluarkan caruman sebelum waktunya.

Berikut merupakan beberapa FAKTA yang harus kita fikir-fikirkan :

Miskin selepas pencen
Hanya 36 % rancang persaraan
Kerja Semula Selepas Bersara

Kalau dilihat fakta-fakta tersebut kita perhatikan bahawa perancangan kewangan untuk masa tua rakyat Malaysia masih di tahap rendah dan ianya perlu diperbaiki. Bagi pekerja Kerajaan mungkin akan menggunakan skim pencen sebagai jaminan di hari persaraan namun simpanan perlu dilakukan. Manakala bagi pekerja sektor swasta yang kebanyakan bergantung dengan KWSP untuk kegunaan persaraan perlu lebih bijak mengawal kewangan.

Pembelian aset dan pelaburan ketika waktu muda juga amat penting bagi mengurangkan risiko hidup melarat pada hari-hari persaraan.

Bagaimana pula dengan anda?

Adakah anda sudah bersedia dengan wang untuk hari persaraan anda?

Jika jawapan anda “TIDAK”, buatlah persediaan dari sekarang

Ingin tahu caranya?

Sila hubungi saya.

Follow

Get every new post delivered to your Inbox.